Samtal

Kognitiv beteendeterapi (KBT)


Tonvikten i KBT ligger på hur tankar, känslor och beteende påverkar varandra. Vi analyserar hur samspelet bidrar till att upprätthålla problem eller till att problem återkommer. Fokus i analysen ligger framförallt på här och nu och på vart du vill i framtiden- på vilket sätt du vill leva. Det utesluter inte att man diskuterar och försöker förstå hur olika problem uppstått och utvecklats i det förflutna, men fokus ligger på nutiden och framtiden.  


Kognitiv beteendeterapi är mycket hjälpsamt bland annat vid:

  • Sömnproblem
  • Stress
  • Nedstämndhet och depression
  • Oro, ångest och social fobi
  • Paniksyndrom
  • Ätstörningar
  • Kris och sorg
  • Riskbruk av alkohol, narkotika eller spel


Jag tar emot både barn och vuxna. 

Coachning


Måluppfyllelse, lärande, växande, utveckling och prestationsökning är några ord som beskriver vad coachning kan leda till. Genom reflektion tillsammans med en coach blir man medveten och får en möjlighet att fördjupa sig i sina kunskaper, erfarenheter, värderingar och egenskaper för att styra livet i en riktning man vill. Man blir tryggare i sig själv, vad man kan, och hur man vill ha det.


Genom att förstå de tankar, känslor och beteendemönster som vi har inuti oss kan vi göra mer medvetna val utifrån tankar, men färgat av våra känslor. Vi behöver våra känslor för att kunna göra rationella val. Känslor medverkar som en stor drivkraft i våra liv. När man är medveten om ens inre motivation kan man använda den på ett sätt som gynnar en; vad är det som får oss vilja något och vad hämmar våra handlingar? När man har ett medvetet förhållande till detta får man större frihet att välja.


 Råd och stöd för personer med en neuropsykiatrisk diagnos eller till anhöriga


Genom kunskap om hur man kan anpassa vardagen utifrån att man själv eller någon i ens nära omgivning har en neuropsykiatrisk diagnos kan man få vardagen att fungera så mycket bättre. Små förändringar kan göra en stor skillnad. Man kan också behöva ha någon att tala med kring de svårigheter som man hamnar i.

Företag


Executive coachning är en bra hjälp om vill du komma vidare i din arbetsroll, få fördjupad självinsikt och utveckla dina förmågor.


Utmanande arbetsmiljö kan uppstå vid samarbetssvårigheter, omorganisationer och konflikter. Genom handledning och samtalstöd med ledare och/ eller personal kan man arbeta med förståelse, acceptans och hur och vad man kan vara med och påverka för att få en mer gynsam arbetsmiljö.


Personalstöd kan behövas vid arbetsrelaterade eller privata problem. Det kan till exempel röra sig om stress, mobbing eller samarbetsproblem. Privat kan det handla om skilsmässa, ekonomiska problem, missbruk, dödsfall etc. 


Krisstöd kan ges vid oväntade och allvariga händelser. Det kan till exempel handla om rån, hot, olycksfall, katastrofer etc. Genom samtal får man hjälp att förstå vad som hände, kunskap om hur man kan hantera händelsen och möjlighet att tala om det för att kunna gå vidare. 



Par och familjeterapi 


Relation med ens partner, syskon, barn och andra som står en nära kan leda till mycket glädje, men också mycket jobbiga känslor. Det beror ofta på att det är någon som betyder något för en. Det kan till exempel handla om besvikelse, ilska och brist på tillit. Det kan handla om att man som par inte längre känner någon gemenskap och inte ser fram emot saker ihop. Det kan uppstå konflikter i familjer på grund av ett arv eller meningsskiljaktigheter.


Oavsett vad orsaken är kan det ofta underlätta att få hjälp utifrån. En del vill ha hjälp i att hitta tillbaka till det som man tidigare uppskattade med varandra. Man kan vilja ha hjälp med att kommunicera för att bättre förstå varandra. Man kan behöva ha hjälp med att kommunicera det som gjort en arg eller besviken.


Om samtalet


I samtal talar vi om din aktuella situation. Vad vill du? Vad du kämpar med just nu som påverkar ditt mående i nuet och om hur tidigare erfarenheter påverkar dina tankar och känslor idag. Du får möjlighet att få kunskap om hjärnan och kroppen för att få en ökad förståelse och medvetenhet kring vad som händer med oss vid olika känslomässiga reaktioner, hur vi fungerar i olika relationer, grupper och organisationer, hur vi kan påverka vårt mående för att må bättre och kunna hantera utmaningar, stress, sömnsvårigheter, depressioner, ångest m.m.

 

Det är inte alltid vi har valt det som händer oss, men vi kan välja hur vi ska förhålla oss till det. När vi är medvetna om våra tankar, känslor och beteende kan vi i viss mån välja att förändra dem. Vi kan påverka hur varaktiga känslor ska vara och vi kan välja vårt beteende i förhållande till dem. Ibland kan man behöva hjälp av någon annan som med frågor och stötning hjälper en att förstå och hantera det som händer i livet.